6 tips voor HR om betrokkenheid en efficiëntie in het team te verhogen

Jeroen Methorst

Marketeer

2 september 2024

Dat betrokkenheid en efficiëntie hand in hand gaan, kan geen verrassing zijn. Het is dan ook van groot belang om voortdurend te zoeken naar mogelijkheden om teams te versterken en in balans te houden. Hoe zorg je ervoor dat collega’s zich gehoord en gewaardeerd voelen, bijvoorbeeld? Hier hebben wij zes praktische tips voor. Van het implementeren van nieuwe initiatieven en het stimuleren van vitaliteit tot het verbeteren van de werkomgeving. Er zijn altijd mogelijkheden om het verschil te maken. 

 

1. Start een ideeënbox   

Werknemers staan midden in de organisatie en zien vaak allerlei mogelijkheden om hun team, afdeling of het hele bedrijf verder te verbeteren. Toch ontbreekt het vaak aan ruimte om hier actief mee aan de slag te gaan, bij zowel werknemers als management. Dat terwijl het gevoel van gehoord worden zo ontzettend belangrijk is voor het werkgeluk. Een manier om dit op te vangen is door het starten van een ideeënbox. Met een ideeënbox geef je collega’s de kans om op een laagdrempelige manier hun input te geven. Let wel op dat je ook structuur aanbrengt en uitdraagt in het doornemen en eventueel uitvoeren van deze suggesties. Zo voorkom je dat medewerkers zich niet gehoord voelen, terwijl zij wel hun input leveren om elkaar verder te helpen. 

 

2. Besteed aandacht aan de vitaliteit van je team

Het bevorderen van de vitaliteit binnen een team is een cruciale taak voor iedere HR-afdeling. Dit kan niet alleen de fysieke gezondheid maar ook de algehele tevredenheid en productiviteit van medewerkers verhogen. Zo kun je overwegen programma’s te introduceren die regelmatig en terugkerende fysieke activiteiten aanmoedigen, zoals wekelijkse sportevenementen, yoga- en meditatie sessies, of wandelvergaderingen. Daarnaast kunnen gezonde eetgewoonten gestimuleerd worden door gezonde snacks en lunches aan te bieden op kantoor. Het organiseren van workshops over stressmanagement en mentale gezondheid kan ieder team helpen beter om te gaan met werkdruk en eventuele persoonlijke uitdagingen, zeker als je gezond snackt tijdens dat moment.  

 

3. Ondersteun collega’s die moeite hebben met digitalisering

Door –of zelfs dankzij- de pandemie is de digitalisering bij veel organisaties in een stroomversnelling geraakt. Dit heeft ons veel efficiënter heeft gemaakt op allerlei manieren, toch is ‘digital first’ werken nog niet altijd even makkelijk voor ieder teamlid. Denk als organisatie na welke ondersteuning beschikbaar is voor collega’s die dit lastiger vinden. Misschien zijn er medewerkers die hier vaardiger in zijn en tijd vrij kunnen maken om anderen te coachen? Kan er tijd geïnvesteerd worden in het maken van handleidingen voor bepaalde handelingen? Juist door een hand uit te reiken en gezamenlijk het basisniveau aan digitale vaardigheden omhoog te brengen, kun je als organisatie de volgende stap naar digitalisering maken. Dan hebben we het nog niet eens over de manieren waarop dit onderling samenwerken leuker en makkelijker maakt!   

 

4. Werk achterstanden bij

Weet je zeker dat er écht lege agenda’s zijn? Of is er stiekem toch nog ergens een achterstand die weggewerkt kan worden? Gebruik eventuele extra tijd om die lange lijst met kleine klusjes weg te werken en (kleine) verbeteringen door te voeren. Bestaan de personeelsdossiers nog uit stapels papier? Scan deze in, voeg toe aan dossiers en archiveer het papier. Gebruik de tijd ook om te bedenken hoe deze achterstanden zijn ontstaan en hoe dit voorkomen kan worden. 

 

5. Durf te vragen

Stel ten doel wat je als HR-team te weten wil komen en formuleer de daarvoor benodigde vragen en processen duidelijk en relevant. Kies bewust voor het moment waarop enquêtes worden verstuurd, bijvoorbeeld na een belangrijke projectfase of juist tijdens rustige periodes, zodat medewerkers de tijd en ruimte hebben om geconcentreerd en serieus te antwoorden. Overweeg ook om anonieme feedback mogelijk te maken, zodat medewerkers zich vrij voelen om eerlijk en open te zijn. Door regelmatige en goed geplande feedbackmomenten in te bouwen, vergroot je de kans op een hogere respons en krijg je een beter beeld van wat er leeft binnen je team gedurende langere tijd. Dit helpt niet alleen bij het signaleren van verbeterpunten, maar ook bij het vieren van successen en het erkennen van wat goed gaat, waarmee je een positieve werksfeer bevordert. 

  

6. Iets terugdoen met je collega’s

Iets goeds doen voor anderen, daar halen we toch allemaal voldoening uit? Zijn jullie als organisatie op zoek naar een manier om iets terug te doen voor anderen? Begin dan met kijken welke onderwerpen jullie aan het hart gaan en ga op zoek naar mogelijkheden om hier als organisatie aan bij te dragen op een manier die bij jullie past. Door met elkaar te kijken op welke vlakken jullie graag verschil willen maken, maak je gezamenlijk extra impact. Doe iets wat bij de kernwaarden van de organisatie past en ga er bij voorbaat vanuit dat het niets oplevert. Dan krijg je er het meest voor terug.  

Hoe verhoog jij de betrokkenheid in je team?

Heb jij andere tips of toevoegingen die je graag wil delen? Laat het dan vooral weten! Met elkaar komen we zo verder. Succes!  


Meer Blogs